Till dig som är anhörig del 3

Postat i Sjukdomen Fakta om aneroxi / bulemi TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG kl. 03:45 av | Kommentarer (0) |

Var uppmärksam på tidiga signaler. Ju tidigare din närstående får rätt hjälp, desto bättre är det. Det är inte alltid det märks på vikten hur sjuk någon är. 

Prata om problemet. Berätta att du är orolig. Vad det än må vara, men som exempel om hon äter dåligt, berätta att du lagt märke till det. Undvik att säga namnet på ätstörningen. Det är lättare för den sjuke att prata om det om stämningen är väldigt avslappnad, så välj tidpunkten med omsorg. Ta inte heller upp det under en måltid. Det triggar.

Förbjud inget, som till exempel träning. Hon kommer fortfarande gjöra det - fast i smyg
Tveka inte att kontakta vården personligen, men gör det inte utan den sjukes vetskap. Det kan göra personen sjukare. 

Ta inte hennes ilska eller lögner personligt. Det kan faktiskt hända att du får en utskällning utan vidare. Glöm inte att det är sjukdomen du hatar - inte henne
Det är viktigt att skilja på personen och sjukdomen.Visa att du bryr dig om henne och anklaga henne inte. Kräv inte att hon behöver öka i vikt - det triggar också vad du än säger.

Det är viktigt för en person med ätstörningar att ha rutiner. En dag kan bli helt förstörd om vi inte får göra vissa saker inom ett visst mönster. Även de ens simplaste saker. 

Vissa tvångshandlingar kommer hon alltid att få göra för att kunna äta något.


Till dig som är anhörig del 1

Till dig som är anhörig del 2
Annons:

Kommentarer

Skriv En Kommentar

bloggar skor på nätet bloggar Fler besökare Bloggparaden Hälsa
Egen server Blogg Topplista
autosurf